3.11.2020 Santiago de Compostela (#purjehtijapolulla)
Luoteis-Espanjassa, Galician maakunnassa sijaitseva kuuluisa pyhiinvaelluskaupunki Santiago de Compostela on monien eri pyhiinvaellusreittien päätepiste. Tunnetuin ja myös eniten kuljettu reitti alkaa Espanjan ja Ranskan rajalta Saint-Jean-Piet de Portin pikkukaupungista ja kulkee Pamplonan, Burgosin ja Leonin kautta Santiagoon ja on pituudeltaan n. 800 km. Pyhiinvaellusreittejä on kuitenkin useita muitakin, kuten esim. etelästä saapuva Camino Portuges (Lissabonista), Biskajan lahden etelärantaa kulkeva Camino Norte (Irunista) ja vuoriston yli johtava Camino Primitivo (Ovieidosta).
Vähemmän tunnettu reitti on nk. Ruta da Traslatio, joka ei ole varsinainen pyhiinvaellusreitti, vaan veneellä purjehdittava viimeinen osuus reitistä, jota pitkin uskotaan Pyhän Jaakobin maalliset jäännökset kuljetetun Santiagon kaupunkiin. Aivan sattumalta edellisen Katariinan Karibian purjehduksen alussa onnistuimme löytämään tämän reitin ja siitä kehkeytyi ensimmäinen Camino (25 km) kipparille.
"Ribeiran ja O Groven satamat ovat sisäänkäynti Arousan Ríaan (meren sisääntuloaukko, joka toi apostolin ruumiin viimeiset mailit. Mar de Arousan ja Río Ullan reitti on erityinen meri- ja jokireitti, joka muistuttaa apostoli Santiagon ruumiin saapumista meritse Galiciaan hänen marttyyrikuolemansa jälkeen Jerusalemissa suunnilleen vuonna 44. Muinaiset kristilliset perinteet ja monet keskiaikaiset tekstit - joista tärkein on Codex Calixtinusin III kirja - vakuuttaa meille, että Santiago siirrettiin Jaffan satamasta - Palestiinaan - koko Välimeren ja Iberian Atlantin rannikon yli läntisen maailman rajoille, missä hän oli saarnannut evankeliumeja. Tätä kutsutaan Translatio. Santiagon ruumis - opetuslastensa Teodoron ja Atanasion mukana - vietiin Ría de Arousaan ja kulki Ulla-jokea pitkin, kunnes se telakoitui Padróniin, roomalaisen Iria Flavian kaupungin jokisatamaan. Se saapui Stone Boat -aluksella, luultavasti viittaus veneisiin, jotka tuolloin kuljettivat mineraaleja Galiciasta muihin Rooman valtakunnan paikkoihin." (Google-käännös)
Vuonna 2013 olimme saapuneet Katariinalla (Maestro 35) Riaksien alueelle, jotka alkavat Muroksesta ja jatkuvat sitten kolmena isona vuonomaisena lahtena , Ria Arousana, Ria Pontevedrana ja Vigon lahtena. Tarkoituksena oli viettää näillä vesillä kuukauden päivät, niin kovasti olimme ihastuneet vuonna 2006 kirkasvetisiin ja kolmen ison saaren, Salvora, Ons ja Cies suojaamiin poukamiin. Onhan siellä toki myös isompia ja pienempiä kaupunkeja ja kalastajakyliä, missä vierailla.
Santa Uxia de Ribeiran marinassa teimme päivävaelluksen ja pienessä opaskeskuksessa huomasimme esitteen tuosta purjehdusreitistä, joka liittyy Santiago de Compostellan pyhiinvaelluksiin. Saimme kaupungista täytettävän kortin, johon oli kartalle kuvattu muutamia satamia lähinnä Ria Arousalla. Jos purjehti omalla veneellä vähintään kolmessa satamassa ja sai niistä leiman korttiin, oli oikeutettu saamaan diplomin (Compostellan) reitin kulkemisesta.
Purjehdimme yhden päivän aikana edestakaisin Groven satamaan, Ribeirasta meillä leima jo oli ja viimeinen leima päätettiin ottaa Padronista,joka on jo hieman sisämaassa ja on Camino Portugesin viimeinen etappikaupunki ennen Santiagoa. Compostellaan asia ei kuulunut, mutta päätimme vielä kävellä tuon viimeisen 25 kilometrin etapin itse Santiago de Compostellan katedraalille. Ja niin sitten tapahtui. Saimme diplomin Padronista ja pienen esimaun kokemuksesta saapua tuohon kuuluisaan pyhiinvaelluskaupunkiin jalkaisin.
Niin, ettäkö mistäkö tämä Ruta da Traslatio nyt juolahti mieleeni? Siitä syystä, että ylitin Biskajan lahden suotuisissa tuulissa lokakuun alussa (lentokoneella), saavuin Bilbaoon ja sieltä jatkoin bussilla Unqueraan, Cantabrian ja Asturian rajalle, josta Camino Norte jatkuu rannikkoa pitkin länteen.
Olen vaeltanut Camoni Nortella kaksi vuotta sitten yksin Baskimaan etapit ja vuosi sitten Sinikan kanssa Cantabrian kukkulat. Kun purjehduskausi loppui tunnetuin seurauksin, päätin vaeltaa nyt merellisen reitin loppuun. (Camino Portugesin reitti loppuosa kulkee myös meren rantaa Atlantin puolella Portosta Vigon lahdelle. Tuon reitin kävelin 2016)
Vaellukseen varasin aikaa reilut kolme viikkoa 460 kilometrin reitille. Camino Norte kulkee pääasiassa Biskajan lahden rantoja seuraten Ranskan rajalta ensin San Sebastianiin ja sieltä Bilbaon, Santanderin ja Gijonin kautta Ribadeoon, joka on Galician rajalla, jatkuen sitten sisämaahan lounaaseen ja päätyen Santiago de Compostelaan.
Ilmat olivat lokakuisen vaihtelevat. Aluksi joinain päivinä sai vaihtaa lyhyet housut iltapäiväksi. Loppuosan viileät ja välillä hieman sateiset kelit pitivät lahkeet pitkinä, mutta ilman raikkaana vaellukselle. Albergueissa oli hyvin tilaa, joitain vaeltajia oli kuitenkin liikkeellä ja reitin yhdyttyä pari etappia ennen määränpäätä Ranskan reittiin, reppuselkäisiä vaeltajia oli jo runsaasti liikkeellä.
Espanjassa koronatilanne on ollut huono jo pitkän aikaa, mutta toisaalta sekä ulkona että sisällä määrätty maskipakko, huolelliset ohjeet hygieniasta ja muu ohjeistus takasivat kuitenkin suht turvallisen vaelluksen. Tuohon yleiseen maskipakkoon ei kyllä silmä oikein tahtonut tottua koko aikana. Tilanne paheni matkan aikana ja myös nuo pohjoiset maakunnat alkoivat sulkea rajojaan juuri kun olin lähdössä takaisin Suomeen. Tuo kesäinen Hollannissa tehty päätös palata tällä kertaa takaisin Turkuun tuntui nyt entistäkin paremmalta.
________________________________
Kuvia ja kuvatekstejä vaelluksesta Instagramissa: #purjehtijapolulla
Nykyään Xunta de Galicia on laajentanut matkailuideaa huomattavasti:
https://www.caminodesantiago.gal/en/inicio
https://www.turismo.gal/que-facer/club-da-auga-de-galicia/travesia-nautica-xacobea